A táplálkozáshoz fűződő kapcsolatunk napról napra összetettebbé válik. Az emberi fajnak az evolúció folyamán évezredeken keresztül meg kellett harcolnia a túlélést biztosító élelemért a természetettel és a tápláléklánc többi tagjával, de ez a napi küzdelem a civilizálódás folyamán más síkra tevődött át. A fogyasztói társadalom, az infrastruktúrális fejlődés és a gasztrokultúra felvirágzása magával hozta a választás lehetőségét, ezzel együtt pedig a választás kényszerét és felelősségét is. Nap mint nap döntéseket kell hoznunk a táplálkozásunkkal kapcsolatban, ehhez pedig információkra van szükségünk.

 

Számos online és offline felület siet a segítségünkre, azonban a folyamatosan változó trendek mellett a gyakran egymásnak ellentmondó “tények” is megnehezítik a dolgunkat. Nem mindegy a motivációnk sem. Finom ízekre vágyunk? Fogyni, egészségesebben, esetleg fenntarthatóbban szeretnénk táplálkozni? Vagy az álladok védelme a fontos? Talán több célunk is van egyszerre? Hogy egyértelmű, specifikus és legfőképpen hiteles információkhoz jussunk rengeteg időre, kutatómunkára és összehasonlításra van szükségünk, különösen, ha nem tudjuk igazán, mi is az ideális forrásunk.

 

A kereső algoritmusok remekül működnek, ha olyan egyszerű élelmiszerekre keresünk rá, mint például a “krumpli”, ám csődöt mondanak, ha olyan összetevők után kutatunk, mint például az E-135. A mi célunk éppen ezért az, hogy létrehozzunk egy egyszerűen hozzáférhető adatbázist, amely önfejlesztően tartalmazza a lehetséges kérdéseket és a rájuk adható válaszokat. Akár egy 3D Venn-diagramm, amely táplálkozásunk látszólag egymástól távol eső elemeit is képes egymás mellé rendelve vizsgálni.

 

Terveink szerint az adatbázis mögött egy elismert dietetikusokkal, élelmiszermérnökökkel és orvosokkal közös kollaboráció állna. A segítségükkel az adatbázisban helyet kapna valamennyi, a konyhánkban potenciálisan előforduló élelmiszer és összetevő, természetesen a rájuk vonatkozó szükséges információkkal együtt. Állandó fejlesztés és adatbázis-karbantartás biztosítaná, hogy a naprakész kutatások mentén folyamatos párbeszéd alakuljon ki. Felhasználóként egy applikáció segítségével lenne elérhető az adatbázis, mely az alábbi visszatérő pontokkal kategorizálná valamennyi összetevőt árnyaltan, de a lehető legegyértelműbben:

 

- Mi is pontosan a keresés tárgya?

- Mik a pozitív és negatív élettani hatásai?

- Mekkora az ökológiai lábnyoma?

- Milyen allergéneket tartalmaz?

- Mennyi a tápanyag- és energiatartalma?

- Osztályozás a szakértőktől és a felhasználóktól.

- Elérhetőség (hol és milyen könnyen beszerezhető).

- Ajánlás (előnyös vagy sem, mekkora adag fogyasztható belőle biztonságosan, stb.).

 

Az adatbázis létrehozásán túl közösséget is szeretnénk építeni. Lehetőséget adunk a felhasználóknak, hogy a kiválasztott élelmiszereket és összetevőket feltegyék a virtuális konyhapolcukra, amennyiben pedig rendszeresen szeretnék fogyasztani a polcuk tartalmát, kapcsolódó recepteket oszthassanak meg egymással. Ez önmagában is praktikus és kényelmes módja annak, hogy kihasználjuk a receptmegosztó alkalmazások népszerűségét, de egy hozzárendelt szolgáltatás arról is tájékoztatná a felhasználókat, milyen piacokon, boltokban vagy éppen éttermekben juthatnak hozzá az általuk preferált összetevőkhöz.